Nuotiotyypit
NUOTIO
Jo muinaisista ajoista lähtien nuotiolla on ollut valtava merkitys metsässä kulkijoille. Se vaikuttaa esimerkiksi mielialaan ja sen lisäksi se tuo lämpöä, valoa, ruuan valmistuspaikan, sekä paikan sosiaaliselle kanssakäymiselle sekä turvaa petoja vastaan. Sen avulla saadaan myös varusteet kuivattua sateen sattuessa. Nuotiota on käytetty myös merkinantovälineenä muille uhkaavasta vaarasta ja sen äärellä on valmistettu lukemattomia työkaluja.
Nuotio on olennainen osa suomalaista eräkulttuuria. Päivä aloitetaan usein sillä ja siihen se myös loppuu. Myös keskellä päivää voidaan tehdä tulia tarpeen mukaan. Näin siis vanhan koulukunnan metsästäjillä ja vaeltajilla jos ollaan yöt maastossa.
Nuotioita on erilaisia eri käyttötarkoituksiin. Yöpymistulien tehtävä on antaa lämpöä koko yöksi mahdollisimman vähällä ylläpidolla. Päivällä ruuanlaittoon tai kahvin keitttämiseen tarvittavat tulet ovat erityyppisiä. Samoin jos tarvitaan tulta tarvitaan merkinantoon, on tehtävä erityyppinen tuli. Esittelen seuraaksi muutamia nuotiotyyppejä, jotka ovat erilaisiin käyttötarkoituksiin.
Nuotio merkinantoon
Kun halutaan viestittää nuotion avulla halutaan saada aikaiseksi joko savua tai pitkälle näkyvä tuli. Tyypillinen esimerkki tästä on muinaiset vartiotulet, joita kasattiin valmiiksi suuriksi keoiksi korkeille paikoille. Ne olivat siellä odottamassa sitä, että vartiossa oleva havaitsi uhkan, josta halusi viestittää muille. Tällainen tilanne saattoi olla esimerkiksi uhkaava vihollinen. Vartiotuli saattoi olla myös savua tuottava tuli. Intiaanien käyttämät savumerkit ovat tästä kehittyneempi versio. Silloin viestiin saattoi saada enemmän sisältöä pelkän varoituksen lisäksi. Tuoreilla ja kosteilla puilla tai oksilla ja havuilla saadaan paljon savua.
Yöpymiseen soveltuvat tulet
Rakovalkea on ehkä ensimmäinen yöpymistuli, joka tulee mieleen kun puhutaan yöpymiseen tarkoitetuista tulista. Sen oikeaoppinen rakentaminen on kuitenkin aikaa vaativaa puuhaa. Lisäksi sopivien puiden löytäminen matkan varrelta on nykyisin epätodennäköistä - ellei ole sitten valmistellut niitä aiemmilla reissuilla valmiiksi. Kelopuita ei saa omin luvin kaataa. Rakovalkean rakentaminen ottaa myös aikansa, eikä sen käyttäminen ole tottumattomalle helppoa. Se on tunnelmallinen ja hyvä useamman hengen yöpymistuli varsinkin laavumajoituksessa. Rakovalkean pituus on noin 60cm /yöpyjä.
Pinotuli on helpompi rakentaa. Siinä voi käyttää esimerkiksi kolmea tai useampaa metrihalkoa pinottuna pyramidin tapaan pitkittäin maahan. Jos yöpyjiä on enemmän, voidaan nuotiota jatkaa toisilla metrihaloilla samaan tapaan pinottuna. Tämä ei tosin pala yhtä tasaisesti kuin rakovalkea, ja vaatii siis ylläpitoa kuten rakovalkeakin. Ehdottoman tärkeää on suojata tuli niin, että se ei pääse sortumaan yöpyjien päälle. Tämä vastuullinen tehtävä kuuluu nuotion vartijalle, kipinämikolle. Kipinävuoroja jaetaan tasaisesti kaikille yöpyjille, ellei ole erityistä perustetta antaa jonkun levätä muita enemmän.
Ruuanlaittoon soveltuva nuotiot
Ruokaa voidaan tehdä avotulilla hyvin monella eri tavalla. Ruokaa voidaan loimuttaa, grillata, keittää, hauduttaa, paistaa maauunissa, hiilloksella jne. Vain oma taito, välineet ja mielikuvitus on rajana. Ruuanlaitosta avotulilla voisi vaikka kirjoittaa kirjan. Muutama nuotiotyyppi on kuitenkin hyvä pitää mielessä kun kun aikoo tehdä ruokaa tai keittää kahvit.
Ristikkonuotio on helppo tehdä ja saada syttymään. Sen avulla voi tehdä hyvin monella tavalla ruokaa. Sen äärellä on helppo loimuttaa esimerkiksi kalaa tai makkaraa, ja nuotiokattilan tai kahvipannun käyttö on mahdollista kun vaan saa astiat tukevan kepin nokkaan tai roikkumaan kolmijalasta ketjun varaan. Ristikkonuotio on hyvä makkaranpaistonuotio. Kypsennettävää ruokaa (makkaraa) ei kannata laittaa suoraan liekkiin tai sen yläpuolelle, sillä liekki nokeaa ruuan nopeasti. Sen sijaan kannattaa joko kypsentää loimulla tai odottaa hiillosta, jolloin nokeamista ei tapahdu.
Metsästäjän nuotio on nuotio, jossa kaksi puuta on asetettu pitkittäin maahan, ja tuli on sytytetty niiden väliin. Tässä nuotiotyypissä voi laittaa useamman kattilan suoraan puiden päälle jonoon puiden suuntaisesti. Tämä on käyttökelpoinen, jos tarvitsee keittää useammalla kattilalla tai vaikka paistaa yhtäaikaisesti paistinpannulla.
Raappanan tuli on tarkoitettu yhden kattilan tai pannun tuleksi. Siinä pyöreä pölli halkaistaan kahtia ja asetetaan pystyasentoon, jolloin tuli tehdään puolikkaiden väliin. Samantyyppisesti voi kypsentää myös jätkänkynttilällä.
Valaisuun ja lämmittämiseen soveltuvat nuotiotyypit
Jätkänkynttilä on suosittu valaisuun käytetty tuli, mutta sen tekeminen metsäolosuhteissa vaatii moottorisahan, ellei puita ole tehty etukäteen valmiiksi. Jätkänkynttilässä käytetään pyöreää pölliä, jonka toiseen päähän on sahattu syvä ristikko, jonka pohjalle sytytetään tuli sytykkeiden avulla. Se valaisee hyvin ja on oiva tunnelmanluoja. Jätkänkynttilä asetetaan pystyasentoon maahan ristikkopuoli ylöspäin. Toinen tyyppi jätkänkynttilää on sellainen jossa pyöreään pölliin on porattu syvä pystyreikä, ja sivusta toinen reikä, joka on yhteydessä pystyreikään. Siinäkin tuli sytytetään pohjalta.
Valaisuun sopii myös ristikkonuotiot, pagodit ja kekonuotiot, mutta ne ovat käyttökelpoisia myös lämmön tuottamiseen ja ruuanlaittoon. Näissä suurempi tuli tuo luonnollisesti myös enemmän valoa ja lämpöä. Se mikä on riittävä koko määräytyy tarpeen mukaan. Yhden ja kahden hengen tarpeisiin riittää pienempikin nuotio. Polttopuutakaan ei ole syytä tuhlata, varsinkin jos käyttää esimerkiksi valmiita huollettuja vaellusreittejä. Seuraavalla tulijalla voi olla todellinen tarve polttopuille.
Turvallisuus
Nuotion tekemiseen liittyy aina suuri vastuu. Metsäpalovaroitusten aikaan nuotiota ei saa sytyttää. Nuotion tekemiseen vaaditaan Suomessa aina maanomistajan lupa, ellei sitten liiku valmiilla reiteillä, jonne on tehty valmiita tulipaikkoja. Myös polttopuiden ottamiseen vaaditaan lupa. Eläviä puita ei saa vaurioittaa, eikä repiä koivun tuohta sytykkeeksi. Nuotio on aina myös ehdottomasti sammutettava kunnolla, joko vedellä tai hiekalla. Myös tulen käyttäminen vaatii varovaisuutta, ettei polta itseään tai varusteita.